Wat zijn de taken van een controller?

De financiële administratie van een bedrijf moet natuurlijk altijd goed op orde zijn. Er gebeurt (als het goed is) erg veel. Binnenkomende en uitgaande facturen, jaarrekeningen, budgetten, offertes en ga zo maar door. Met al deze belangrijke documenten is het ook wel duidelijk dat er iemand in een bedrijf moet zijn die ervoor zorgt dat al deze zaken goed en soepel verlopen. Vaak is dat (in ieder geval deels) de controller. Wat je precies moet doen als controller, en wat voor competenties je moet hebben om het beroep uit te voeren, kun je allemaal op deze pagina lezen.

Wat zijn de dagelijkse taken die je uitvoert als controller?

Als je kijkt naar de vacature controller dan zie je dat de taken die je uitvoert redelijk divers zijn, en dagelijks kunnen verschillen. In ieder geval is wel duidelijk dat je veel met financiën te maken hebt, en dat je dus goed moet kunnen omgaan met cijfertjes. De functieomschrijving leidt vaak iets als “het ondersteunen en helpen van het management bij het bijhouden van de financiële huishouding”. Je bent dus echt bezig met het houden van toezicht op de financiële afdeling. 

Het hangt een beetje af van de grootte van het bedrijf, of je als controller het opstellen van de financiële rekeningen en balansen vooral zelf doet, of dat je leiding geeft aan een afdeling die dat doet. Als je veel zelf uitvoert, zal je veel dagen van het jaar bezig zijn met bijvoorbeeld het samenstellen van: 

  • Jaarrekening
  • Winst- en verliesrekening
  • Balansen
  • Analyses van mogelijke investeringen
  • Etc.

Als er ook een assistent controller aanwezig is, zal je een deel van de taken uit handen geven aan hem of haar. Er komt dan wel een extra deel controle bij. Daarnaast ben je ook bezig met het uitleggen van de financiële cijfers aan het management. Je moet dus ‘gewone mensentaal’ maken van uitgebreide financiële documenten.

Hoe word ik een controller?

Om een baan als controller te krijgen, dien je vaak minimaal in het bezit te zijn van een hbo-diploma. Dit diploma moet natuurlijk iets te maken hebben met financiën. Je kan denken aan accountancy, Finance and control of bedrijfseconomie. Ook als universitair geschoolde kun je controller worden met een financiële achtergrond. Als dit laatste het geval is, dan zal je waarschijnlijk meer een management rol krijgen dan als hbo’er. Het hangt er dus een beetje vanaf hoe groot het bedrijf is waar je solliciteert. De eigenschappen die je als controller dient te hebben zijn natuurlijk communicatieve vaardigheden, wiskundige en financiële kennis, en daarnaast moet je goed met tijd om kunnen gaan.

Als je niet goed weet waar je moet zoeken naar vacatures, kun je eens rondkijken op wr.nl. Op deze website kun je namelijk heel gemakkelijk vinden welke vacatures bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Ook is het niet meer zo moeilijk om te solliciteren, want dat kan gewoon via een paar klikken op de site zelf.