Start op tijd met jouw zorgverzekering vergelijken

Ieder jaar krijg je in November de nieuwe polis voor je zorgverzekering in de brievenbus. Wanneer je deze binnen hebt moet je hem heel goed gaan bekijken. Helemaal als je verwacht dat je zorgbehoefte anders zou kunnen zijn dan het voorgaande jaar. Ook is het verstandig om te kijken naar de polisvoorwaarden, die kunnen namelijk ook jaarlijks aangepast worden. Zo kun je dezelfde polis hebben, maar toch een hele andere verzekering hebben. Het is dus altijd goed om te kijken of de aangeboden verzekering nog passend is. Hoe vergelijk je een zorgverzekering eigenlijk?

Stap je over of pas je je polis aan?

Als je gaat kijken naar je huidige polis en deze voldoet niet meer helemaal aan je wensen, dan kun je ervoor kiezen om de polis aan te passen, maar je kunt er ook voor kiezen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Je aanmelden bij een andere zorgverzekeraar kun je gewoon online doen. Maar dit moet je natuurlijk niet zomaar doen. Voordat je over gaat stappen moet je je huidige zorgverzekering vergelijken met die van andere aanbieders. Mocht je verwachten dat je toekomstige zorg gaat veranderen dan is het helemaal raadzaam om op zoek te gaan naar de beste en meest goedkope verzekering voor jou.

Hoe kun je overstappen naar een andere zorgverzekering?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe zorgverzekering, dan moet je vooraf eerst bepalen welke zorg je nodig denkt te hebben. Ook moet je jezelf afvragen of het nodig is om je eigen risico aan te passen naar een hoger bedrag.

Als je deze dingen hebt bekeken en besloten dan kun je gaan bepalen welke zorgverzekering je af wil gaan sluiten. Hierbij moet je kijken of je huidige zorgverzekeraar de polis aangepast heeft. Vanaf november kun je de verschillende zorgverzekeringen met elkaar gaan vergelijken, want dan zijn de nieuwe polisvoorwaarden bekend.

Stap op tijd over

Mocht je hebben besloten dat je over wil gaan stappen naar een nieuwe zorgverzekering, dan moet je er op letten dat je dat wel op tijd doet. Mocht je dit te laat doen, dan zul je weer een heel jaar moeten wachten voordat je weer de mogelijkheid hebt om over te kunnen stappen.

Overstappen moet je voor 31 december hebben gedaan. Je hoeft je oude zorgverzekering niet zelf op te zeggen, dit wordt gedaan door de nieuwe zorgverzekeraar. De oude polis zal dan precies op 31 december eindigen en de nieuwe polis zal dan vanaf 1 januari van start gaan.

Wat moet je weten als je van plan bent over te stappen?

Het is niet noodzakelijk om de basisverzekering en de aanvullende verzekering bij een en dezelfde zorgverzekering af te sluiten. Je kan ook ergens een losse aanvullende verzekering afsluiten, dit kan dan alleen wel betekenen dat je een hoger premiebedrag moet gaan betalen.

Ook wordt er niet meer altijd een medische selectie uitgevoerd bij het overstappen naar een aanvullende verzekering. Wel kan er een wachttijd ingevoerd worden. Hierbij kan je dan de eerste 6 maanden geen kosten declareren hiervoor.